Проповіді: Розмова з книжником PDF Друк e-mail
 «Розмова з книжником»

     Апостол Іоанн Богослов говорить: Хто стверджує, що він любить Бога, коли нехтує своїм ближнім, - не правдомовець; як же, - говорить апостол, - ти можеш сказати, що любиш Бога, Якого не бачиш, коли не виявляєш ніякої любові до людини, яку споглядаєш?
     Ці слова Іоанна Богослова ґрунтуються на сьогоднішньому Євангельському читанні: на питання законовчителя: яка найбільша заповідь, Христос вказує, що перша заповідь - заповідь про любов до Бога, а друга, подібна їй – про любов до ближнього, і що в цих двох заповідях міститься весь Закон і все вчення пророків.
     Без любові до Бога любов до ближнього не може бути повною, досконалою, тому що тільки пізнаючи Бога і Його любов до нас, ми можемо довідатися, що таке воістину любити; і тільки навчившись від Бога цієї любові, можемо і ми полюбити ближнього свого, як Бог нам велить, усім серцем, усією душею, усім життям. Ці слова Спаситель адресує нашій любові до Бога; але наша любов до людини повинна бути подібна їй. Що ж значить "возлюбити Бога всім серцем, усією душею, усім єством" - а в іншому Євангелії ще сказано "усією силою своєю"? Серцем возлюбити Бога - це не значить возлюбити Його сентиментально, переходити від переживання до переживання: це значить віддати Йому своє серце, тобто  побачити в Ньому Того, Хто представляє в житті - твоєму, особистому - найвищу, найсвятішу цінність; і, довідавшись про це своїм єством, усіма глибинами своїми, сутністю свого буття, зробити служіння Йому і виконання Його волі стрижневою метою життя.
     І Христос говорить: „Хто Мене любить, той береже Мої заповіді...” Він не говорить, що хто Його любить, буде переходити від почуття до почуття, від розчулення до розчулення; Він говорить про щось набагато більш строге, набагато більш тверезе: Якщо Я для тебе найдорогоцінніше, якщо значення Мене для тебе таке велике - тоді Моя воля, те, чим Я живу, те, заради чого Я людиною став, те, заради чого Я помер, повинно бути для тебе найважливішим - і не тільки на поверхні життя, але в самих глибинах твоїх... Усією душею покликані ми возлюбити Бога: слово "душу" і тут і в інших місцях значить "життя": усією життєвою силою своєю і усією сутністю життя свого повинні ми любити Бога. Саме як Христос сказав: Хто Мене любить, той Мої заповіді береже... А для цього потрібно не тільки почуттям, але всім розумом, усією думкою, усією сутністю життя любити Бога.
     Але як можна любити Бога? Здебільшого  - у ближньому своєму: любити Бога тим, щоб бути на землі, серед людей, Його поглядом, Його ласкою, Його милосердям, Його жалем, тією радістю, і світлом, і натхненням, що Він може принести людям. Тому обидві частини заповіді нерозривно одна із одною пов'язані: „Возлюби ближнього, як самого себе”.
     І тут постає запитання: що ж значить "Як самого себе"? У кожному з нас є різні боки буття: є поверхневий бік, себелюбний, егоїстичний, той бік, що здатний на жадібність, на ненависть, на боягузтво, на все непривабливе, що є в нас - так само, звичайно, як і на поверхневу любов, ту, котру можна виразити словами: Я люблю... - де слово "я" у центрі всього; це та любов, що шукає у своєму предметі радість насолоди, але яка нездатна йти на жертву, навіть просто на поступку.
     А є в нас інший, глибинний бік, що проявляється в нас тоді, коли перед нами постає щось велике, трагічне: чи то радість, занадто велика, щоб вміститися в душі, або горе, занадто глибоке, щоб знайти слова або сльози для свого вираження. На цій глибині живе моє сьогодення "я", те "я", про яке один письменник говорив: „Ми повинні пам'ятати, що наша дійсна природа не в нас, а вище нас, і ми як би більше себе самих; якщо ми порушуємо питання про те, хто ми? - то ми повинні відповісти: Образ Божий, ікона...”
     І от нам треба постійно вибирати: кого ж ми любимо в собі? Те дрібне, жадібне, боягузливе, незначне "я", або, навпаки, того, хто живе в наших глибинах і здатний на самий великий подвиг, на саму дивну красу життя? І, звичайно, вибір повинний бути зроблений на користь нашої величі, а не нашої незначності...
     І от, любити ближнього, як самого себе, - це заклик навчитися бачити в кожному ближньому не незначність його, а можливу його велич, і цій величі служити, щоб побачити людину в повній мірі її величі і краси. І тоді виповниться заповідь, і тоді зіллються обидві частини заповіді, тому що служачи цій глибинній людині, яку Апостол Петро називає "таємна людина серця", ми одночасно служимо Богові, ми Йому поклоняємося в Його образі, і допомагаємо цьому живому образові стати тим, що задумав Господь, щоб із мрії Божої виросла повна, торжествуюча і чудова реальність.

     У Євангелії є цілий ряд місць, де Христос відкрито заявляє, що Він - Син Божий у якомусь зовсім особливому, винятковому змісті; що Він - Єдиний, Єдинородний Син Божий. У Євангелії від Іоанна, на питання, Йому поставлене, Він відповідає: Я - Сущий, Я - Той, Хто є... Ці слова в Старому Завіті вжиті Самим Богом у відповідь на питання Мойсея: Хто Ти? - Я Той, Хто є: Мені немає визначення, Я є, Я єдиний, Хто є... І в інших місцях Христос заявляє, що Він дійсно Бог, що прийшов плоттю на землю.
     І в цьому короткому уривку Євангелія від Матфея ми бачимо, як Христос ставить Своїх слухачів, що хочуть зловити Його на слові, перед незбагненним парадоксом, що Він одночасно - Син Божий і Син Людський. Незбагненним парадоксом, тому що розумом цього не пояснити; за людськими законами це неможливо; очікувати цього старозавітний єврей не міг, по своєму уявленню про незбагненність Божу. І разом з цим у Старому Заповіті є цілий ряд місць, (між іншим і те, що зараз цитувалося), що ставлять читаючого перед дивним запитанням: Як же це може бути? Як може бути, що Христос - син Давида, і разом з цим Давид називає Його своїм Господом?
     Як я тільки що сказав, розумової відповіді на це немає; на це відповідає історичний факт: історичний факт народження від Діви Сина Божого. І в цих декількох фразах, сказаних перед старозавітною людиною - так само, як і перед будь-якою невіруючою або шукаючою людиною – є питання і подив і відповідь. Один із західних святих сказав дерзновенно і, як мені здається, прекрасно: Я так само великий, як Бог, Бог так само малий, як я... Христос - Бог, Христос - Людина; це незбагненно, і це факт.
     І разом з тим цей факт говорить нам про те, до чого ми покликані: бути єдиними з Христом, щоб вирости в надлюдську міру, прилучитися до природи Божої, стати Божественними, залишаючись тим, що ми є: людиною. Тільки прийняття історичного факту Втілення Божого може розв'язати те питання, що Христос ставить фарисеям; і тільки зустріч із Христом як з Богом могла переконати спочатку невелику купку учнів, а потім усе більше і більше число людей, що вірують, у тому, що ці пророчі слова здійснилися в житті.
     Савл бачив у Христі тільки Людину і тому вважав Його лжепророком і ошуканцем; зустрівши Його на шляху в Дамаск у славі Його воскресіння, він знайшов відповідь. І так його знаходять з покоління в покоління мільйони людей, що вірують усім розумом, усім серцем, усією душею, усім подвигом життя, що Син Божий став Сином Людським, що Христос - їхній Бог, і що Він для нас - приклад, шлях, істина і життя. Амінь.