Точний час


Банерообмін

Магазин церковних свічок

 

Статистика відвідувань

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні60
mod_vvisit_counterВчора87
mod_vvisit_counterЦей тиждень390
mod_vvisit_counterМинулий тиждень610
mod_vvisit_counterЦей місяць1393
mod_vvisit_counterМинулий місяць2846
mod_vvisit_counterЗа весь час236739

Зараз на сайті: 2
Ваш IP: 23.20.103.97
,
Дата: серп. 17, 2017

Соціальні мережі

 
 

Створення сайту

 


Відповідь на запитання до кліру УПЦ КП в Харкові: про милостиню PDF Друк e-mail
Запитання:
Запитує Олександр:
Я жертвую скільки можу і тайно... А як треба?

Відповідь:
Відповідає єпархіальний клірик УПЦ Київського Патріархату в Харкові.

Слава Ісусу Христу.
Однозначну духовну користь подавання милостині для даючого ми можемо побачити у Євангелії неодноразово. Найяскравішим прикладом, мабуть, можна назвати випадок із Євангелія віт Марка 10,21, де сказав Ісус багатому юнакові: "Одного тобі бракує: піди, продай, що маєш, дай бідним, то й будеш мати скарб на небі. Тоді прийди і, взявши хрест, іди за мною."

Також і в посланні апостола Якова читаємо про необхідність добрих діл: "Так само й віра, коли діл не має, мертва сама в собі."

Також і в посланні до Коринфян апостол пише: "Бог любить того, хто дає радо."(Кор.9,7).

До всіх цих слів можна додати і твори учителів та Святителів Церкви, які навчали і прикладом показували, що благодійство милостині повинно чинитися, при чому найкраще - коли воно чиниться тайно, непоказово. Згадаймо приклад хоча б святителя Миколая, архієпископа Мір Лікійських, чудотворця - його подаяння врятувало цілу родину (батька і трьох дочок) від духовної і моральної прірви.

Отже, гадаю, в жодного християнина, в тому числі і у вірних УПЦ КП в Харкові, немає сумнівів у тому, що давати милостиню потрібно, і найкраще її чинити таємно, непоказово. Як сказано в Євангелії: "Отож, коли даєш милостиню, не труби перед собою, як роблять лицеміри по синагогах та вулицях, щоб їх хвалили люди. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду. Ти ж, коли даєш милостиню, нехай твоя ліва рука не знає, що робить твоя права: щоб твоя милостиня була таємна, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно."(Мф.6,2-4)

Питання для багатьох заключається в тому, скільки і кому подавати милостині, адже не секрет, що в наш час для багатьох людей випрошування милостині стало професією, а багато хто з просящих "на хліб" насправді витрачають отримані кошти на алкоголь тютюн, і таке інше.

В цьому випадку можу порадити лише одне: нам необхідно виконувати волю Божу, давати милостиню. А жити за рахунок милостині, маючи можливість і здоров'я заробити собі трудом - це гріх того, хто так чинить. Та і подавати милостиню кожен православний християнин може в залежності від ситуації: якщо людина має ознаки недієздатності чи каліцтва - можна подати більше, коли наявні ознаки асоціального способу життя у того, хто просить милостиню - можна подати і менше. Ніхто ж нам не встановлює розмір подаяння, ми повинні самі собі його встановлювати, відповідно до наших статків і житейської ситуації. Проте повторюсь, що подавати милостиню необхідно, бо вона є для нас самих в першу чергу душеспасительною справою і виховує в нас такі якості, як нежадібливість, співчуття, щедрість, та інші чесноти.

Дорогі у Христі браття і сестри, вірні Святої Православної Церкви, та і всі, хто читають наші сторінки! Треба пам'ятати, що універсальних порад не буває, бо неможливо дати поради на кожен випадок, що стається в житті. І не має різниці, чи людина є прихожанином УПЦ КП в Харкові, чи взагалі є вірним УПЦ Київського Патріархату, чи іншої конфесії. Ми всі повинні розуміти, що найголовніша заповідь Божащодо свого ближнього - то чинити так, як ми б хотіли, щоб чинили з нами. Якщо ж ми будемо чинити у житті згідно з цим розсудом,  чесно перед своєю совістю - то ми і будемо чинити волю Божу, тобто будемо чинити правильно.

І по цьому буде видно, що ми діти Божі, що ми християни, що ми чада Святої Православної Церкви, що ми вірні УПЦ КП в Харкові чи деінде. Бо ж як сказав Христос відрізняти злих людей від добрих: "Все, отже, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм, – це ж бо закон і пророки. Входьте вузькими дверима, бо просторі ті двері й розлога та дорога, що веде на погибель, і багато нею ходять. Але тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять. Стережіться лжепророків, що приходять до вас в овечій одежі, а всередині – вовки хижі. Ви пізнаєте їх за плодами їхніми; хіба збирають виноград з тернини або з будяків – смокви? Так кожне добре дерево родить гарні плоди, а лихе дерево – плоди погані. Не може добре дерево приносити плодів поганих, ані лихе дерево – плодів добрих. Всяке дерево, що не родить доброго плоду, рубають і в вогонь кидають. За їхніми плодами, отже, пізнаєте їх."(Мф.7,12-20).

Тож коли творите щось - творіть за словами Господніми цими і не буде у вас сумніву, бо будете правильно чинити, волю Господню творячи.

Слава навіки Богові.
 

Додати коментар

Не забувайте, що ви на православному сайті.
Коментарі модеруються.
Все недостойне буде видалено на розсуд модератора.

Захисний код
Оновити