Точний час


Банерообмін

Магазин церковних свічок

 

Статистика відвідувань

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні24
mod_vvisit_counterВчора87
mod_vvisit_counterЦей тиждень354
mod_vvisit_counterМинулий тиждень610
mod_vvisit_counterЦей місяць1357
mod_vvisit_counterМинулий місяць2846
mod_vvisit_counterЗа весь час236703

Зараз на сайті: 2
Ваш IP: 54.166.235.48
,
Дата: серп. 17, 2017

Соціальні мережі

 
 

Створення сайту

 


Запитання: Вітаю, мене звуть Василь. Скажіть будь-ласка, чому в Православній церкві існують поділи і розділення і як уникнути цього явища в Церкві. PDF Друк e-mail

Запитання:
Вітаю, мене звуть Василь. Скажіть будь-ласка, чому в Православній церкві існують поділи і розділення і як уникнути цього явища в Церкві.

Відповідає митрофорний протоієрей Анатолій.
Ми читаємо Євангеліяє від Іоанна - слова, що Христос вимовляв на Таємній Вечері за кілька годин до того, як був заарештований і відданий на розп'яття. Ці слова, цю молитву "про тих, котрих Ти дав Мені" - про Своїх учнів і майбутніх послідовників - християн - Ісус звертає до Свого Отця (Ін. 17:9). У цій молитві Він просив Отця допомогти християнам зберегти єдність: "Так будуть усі єдино; як Ти, Отче, у Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть у Нас єдино" (Ін. 17:21). Християни наступних століть цю Богом заповідану єдність не зберегли, і зараз, через двадцять сторіч, ми бачимо, що безліч християн у світі по-різному сприймають Христа і Його Євангеліє. Проблема відсутності єдності серед християн (зокрема православних християн) є викликом для всієї християнської Церкви.
     Слова Христа про єдність християн - це Його заповідь, адресована усім нам. І на кожному з нас - православних - лежить обов’язок сприяти тому, щоб поділ у середовищі християн поступово зникав, а єдність поступова відновлювалася. Щоб відповідати цій місії, ми повинні насамперед  бути самі істинно православними людьми - не на словах, а на ділі. Ми повинні знати вчення нашої  Святої Православної Церкви, вивчати твори Святих Отців, читати православну літературу. православні молитви, Псалтир, відвідувати православні сайти. Євангеліє, Псалтир, - повинні бути нашими настільними книгами, нашим щоденним духовним харчуванням, духовною їжею, „хлібом насущним”. Ми не зможемо свідчити про християнство, якщо не будемо знати власну православну традицію, якщо не будемо в усьому наслідувати те, чому учили нас Отці Церкви.
     У той же час ми не повинні відноситися до християнських поділів легковажно, так, ніби   їх не існувало зовсім. Серед православних християн існує і такий погляд: перегородки, споруджені людьми, до неба не досягають. Навіть якщо вони і не досягають до неба, то, у всякому разі, вони настільки глибоко закопані в землю, що не в людських силах їх зруйнувати. Але що неможливо людям, можливо Богові. Господь може відновити втрачену єдність, якщо ми будемо відповідати тому ідеалові, який написаний Христом у Євангелії, - якщо ми будемо чистими серцем, лагідними, смиренними, "прагнучими і спрагненими правди", якщо будемо вести євангельський спосіб життя.
     Гріх розділяє, а святість з'єднує. Саме в результаті людського гріха, що був привнесений християнами в життя Церкви, виникли поділи. І доти, поки в християн зберігається схильність до гріховного життя, будуть зберігатися поділи. Поділи лікуються тільки любов'ю, прагненням до святості. Чим ближче християни до Бога, тим ближче вони одне до одного. Усе життя православного християнина повинне бути євангельським, і про наше православ'я повинні свідчити не слова наші, але справи. Преподобний Симеон Новий Богослов говорив: "Православний не той, хто не вносить новий догмат у Церкву Божу, але той, у кого життя відповідає євангельському вченню". А старець Софроній стверджував: "Православний християнин - це та людина, що живе свято і яка бачить Бога, як Він є". У православної людини все його життя, кожне його слово і справа повинні свідчити про істинність православної віри. Якщо ми будемо прагнути так жити, то виконаємо те, про що Христос молився в останні години свого життя: "Так будуть усі єдино". Амінь.

 

Коментарі  

 
#1 Послушник 16.05.2012 18:25
Всі можуть сказати так про свою Церкву. Як доказати хто від кого відколовся?
Цитувати
 
 
#2 Адмін 17.05.2012 14:47
Все давно доведено Євангелієм, Отцями і Вчителями Церкви. Нам залишилося лише читати і наслідувати їх.
Так і знайдемо істину.
Цитувати
 

Додати коментар

Не забувайте, що ви на православному сайті.
Коментарі модеруються.
Все недостойне буде видалено на розсуд модератора.

Захисний код
Оновити