Точний час


Банерообмін

Магазин церковних свічок

 

Статистика відвідувань

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterСьогодні23
mod_vvisit_counterВчора93
mod_vvisit_counterЦей тиждень116
mod_vvisit_counterМинулий тиждень573
mod_vvisit_counterЦей місяць2174
mod_vvisit_counterМинулий місяць2498
mod_vvisit_counterЗа весь час242591

Зараз на сайті: 1
Ваш IP: 54.81.73.2
,
Дата: жовт. 23, 2017

Соціальні мережі

 
 

Створення сайту

 


Інтерв'ю єпископа Харківського і Богодухівського УПЦ Київського Патріархату Митрофана PDF Друк e-mail

«Якщо ми матимемо єдність, то ніхто нас не зможе подолати». Владика Митрофан дав інтерв'ю для сайту «Справжня варта»

– Як ви оцінюєте релігійну ситуацію в Україні в цілому та в Харкові зокрема?

– Сучасна релігійна ситуація в Україні відзначається деякими особливостями. Значний відсоток громадян коливається між вірою та невір'ям. Решта - невіруючі, переконані атеїсти, просто байдужі до релігії. Релігійність декого з сучасних українських віруючих має помітно поверховий характер і в багатьох випадках зводиться лише до прийняття відповідної атрибутики й виконання формальних вимог (хрещення, носіння натільного хрестика тощо).


Релігійна свідомість людей віруючих і невіруючих, відрізняється помітною невизначеністю. Як правило, люди визнають існування Бога, однак не завжди визнають існування диявола; вірять в існування душі, гріха, раю і пекла. Ці поняття набувають нині не тільки релігійного, але й морального забарвлення. Радує те, що ми маємо тенденцію до покращення ситуації, люди більше задумуються про Бога, більше йдуть до Церкви. Що стосується релігійної ситуації в Харківській єпархії зокрема, то думаю нам доречніше буде про це поговорити згодом, адже я нещодавно лише був призначений на управління цією кафедрою і цей край для мене новий.

– Якою, на вашу думку, повинна бути роль церкви і віри в житті сучасного суспільства?

– Сьогодні, переживши експерименти більшовиків над народом, мусимо констатувати факт глибокої поруйнованості нашого релігійного життя. Руйнування храмів в радянський період супроводжувалося руйнуванням людських душ. Однак наш народ все ж повертається до релігії. Відродження духовності на цьому шляху є надійною запорукою оздоровлення нашої нації, становлення нашої державності. Тому я вважаю, що тільки в Церкві ми можемо виховати здорове суспільство, а тому Церква сьогодні не повинна мовчати і проповідувати не тільки з церковного амвону, а й через засоби масової інформації, а особливо серед молоді і дітей, бо діти і молодь – це наше майбутнє.

– Якою ви бачите вашу майбутню співпрацю з громадськими організаціями? А з іншими конфесіями?

– Усвідомлення того, що всі ми – діти одного Бога і повинні бути готовими жертовно служити один одному.

– Що для вас є найважливішим у вашій духовні праці з вірянами?

– Вважаю, ми всі, і державні мужі, і духовенство маємо бути єдині в справі служіння нашому народові, бо хто служить людям, той приносить службу Богові.

– Патріарх Філарет постійно наголошує на неминучості об'єднання трьох гілок українського православ'я. Як скоро, на вашу думку, це має відбутися?

– Це неодмінно відбудеться. Коли це відбудеться – відомо одному Богові. Ми повинні усвідомити: якщо буде незалежна єдина церква в Україні – буде й незалежна українська держава, а якщо не буде самостійної держави – не буде й незалежної церкви. Тому незалежність держави і церкви взаємопов’язані. Я вважаю, що на першому місці має бути навернення людей до Бога, духовне збагачення народу, боротьба з пороками, а об’єднання настане тоді, коли Господь нас до цього приведе.

– Як ви гадаєте, чи є в Україні підґрунтя для міжконфесійної ворожнечі? Якщо є, то чому? Які, на вашу думку, є шляхи подолання цих суперечок?

– Конфлікт, безумовно, є і має він не лише релігійне, але й політичне підґрунтя. Він характеризується складним переплетенням причин, надзвичайним динамізмом, невизначеністю позицій церков та майже повною відсутністю конструктивних підходів до його вирішення. Конфлікт впливає на свідомість і поведінку значної частини населення, особливо на емоційному й побутовому рівнях, породжує суперечливі оцінки історії, сучасного стану та характеру діяльності найбільших релігійних організацій держави. При цьому чимало аргументів, на жаль, не завжди відповідають дійсності. Але діалог між Церквами триває і його метою є порозуміння і відновлення єдності Церкви в Україні.

Нинішній стан розділення, в якому перебуває Українська Церква, шкодить виконанню нею спасительної місії, а також є однією з причин суспільного протистояння. На цьому тлі в нашій державі отримують добрий грунт для зростання новітні та нетрадиційні секти, а від цього страждають прості люди.

Ворожнеча між тими, хто сповідує одну Православну віру, але належить до різних Патріархатів шкодить найперше їм, пересічним вірянам, і така ворожнеча не приносить користі Церкві, вона противна самому духові Євангелія і заповіді Спасителя любити ближнього свого, як самого себе. Ми повинні побачити один в одному не ворогів, а братів і сестер і тоді легше буде пройти цей шлях.

Тільки спираючись на Православну віру, на Священне Писання і Передання Церкви ми зможемо знайти відповіді на виклики сьогодення.

– На які стосунки з обласною та міською владою ви розраховуєте, беручи до уваги її політичну та конфесійну спрямованість?

– Думаю, наша співпраця буде плідною.

– І на останок: чого б ви хотіли побажати жителям Харківщини?

– Бажаю, щоб благодать Господня завжди укріпляла всіх нас на нашому життєвому шляху і допомагала звершувати внутрішнє, духовне преображення. Ми з вами повинні ставати чистішими через виконання заповідей Божих. У Церкві немає своїх і чужих, а є Христос, Який закликає нас до єдності. Тому я бажаю всім єдності у Христі. Якщо ми матимемо єдність, то ніхто нас не зможе подолати.


Джерело статті

 

Додати коментар

Не забувайте, що ви на православному сайті.
Коментарі модеруються.
Все недостойне буде видалено на розсуд модератора.

Захисний код
Оновити